Cramposie

Cramposia, cunoscuta si sub numele de Carloganca, este un soi de strugure alb, cultivat in Romania, in Oltenia (Dragasani), Dobrogea (Murfatlar-Medgidia) si Moldova (Panciu, Odobeşti). Cramposia este unul dintre soiurile vechi, pre-romane (dacice), cultivate pe teritoriul Romaniei, dar dovedit a fi steril. 


In 1972 a fost creat soiul numit Cramposie Selectionata, prin hibridizare directă între Cramposie şi un alt soi  numit Gordan. Hibridizarea a fost creata pentru a elimina fenomenul de sterilitate intalnit la soiul original.


Caracteristici soi:


Culoare: Cramposia este un strugure cu pielita verde, iar culoarea vinului obtinut din acest soi este galben deschis, cu accente verzui.


 Miros: Vinurile din Cramposie sunt parfumate de ierburi, fructe autohtone si exotice.


 Gust: Vinurile din cramposie sunt in general seci, au arome de plante / ierburi, arome fine de mere, pere, citrice si, uneori, fructe exotice.


 Vinurile obtinute din soiul Cramposie, bogate in arome fructate si ierburi au continut moderat de alcool si aciditate ridicata, ceea ce ii recomanda pentru productia de vinuri spumante. Vinurile de cramposie sunt proaspete si recomandate pentru consum la scurt timp dupa imbuteliere, sau dupa o scurta perioada de maturare.

Grilă Listă
Filtru
  • Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13% Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI - OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: CRÂMPOȘIE SELECŢIONATĂ

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ALB SEC. La Drăgășani se cultivă struguri folosiți la producția de vin încă din timpul Imperiul Roman. Mai târziu, în secolul al XV-lea, Mănăstirea Dobruşa, avea propria podgorie întinsă pe coline din jur, iar vinurile obținute în această parte a țării au fost cunoscute și apreciate în Europa, la expozițiile universale de la Paris.

     

    În 1927, Maria şi Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac construit în stil neoromânesc, înconjurat de vii. Mai târziu, conacul a fost redenumit Vila Dobrușa.

     

    Din 2007, strănepoata lor, Cristiana, și soțul acesteia, Valeriu Stoica, păstrează cu drag tradiția vinurilor şi oferă o gamă extinsă de vinuri prețioase, monosoi și cupaj, obţinute din soiuri româneşti (Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Crâmpoşie) şi soiuri clasice, europene (Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).

     

     

    ASPECT: Galben deschis, cu discrete reflexii verzui.

     

    MIROS: Acest vin are un buchet proaspăt și expresiv de flori de tei și măr verde.

     

    GUST: Gustul său este vioi si plin de viață, cu note citrice și de măr verde, însoțite de o mineralitate persistentă.

     

    ASOCIERE CULINARA: Acompaniază foarte bine aperitivele, peștele sau fructele de mare.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 7 - 10°C.

     

  • Avincis - Cramposie Selectionata 2019 - 0.75L Avincis - Cramposie Selectionata 2019 - 0.75L

    Avincis - Cramposie Selectionata 2019 - 0.75L

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI – OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: CRÂMPOȘIE SELECȚIONATĂ

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ALB SEC. Chiar înainte de cucerirea Daciei de Imperiul Roman, la Drăgășani, se cultivau struguri folosiți la producția de vin. Mănăstirea Dobruşa, construită în secolul al XV-lea, avea propria sa vie pe colină, iar vinurile obținute în această parte a țării au fost cunoscute și apreciate în Europa, la expozițiile universale de la Paris. În 1927, Maria şi Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac construit în stil neoromânesc, înconjurat de vii. Mai tarziu, conacul a fost numit Vila Dobrușa.

     

    Din 2007, strănepoata lor Cristiana și soțul acesteia, Valeriu Stoica, păstrează cu drag tradiția vinurilor de Drăgășani, oferă o gamă extinsă de vinuri prețioase monosoi și cupaj, promovează arta vinului, cultura, frumusețea locului și serenitatea vilei Dobrușa, prin oenoturism.

     

    Crâmpoșia selecționată este rezultatul unui soi vechi, cultivat pe colinele Rusidavei dacice și ale Rusidavei romane, un  soi de bază pentru vinurile produse la Drăgășani în vremea Banilor Olteniei. Varianta selecționată a este rezultatul unui proces de încrucișări început în anii 1960 și continuat timp de douazeci de ani. După multe încrucișări cercetatorii de la stațiunea viticolă din Dragașani au obținut Crampoșia Selecționată, un  soi autofertil, adaptat perfect la mediul din Oltenia.

     

     

    ASPECT: Galben cu reflexii verzui.

     

    MIROS: Vinul de Crâmpoșie selecționată din 2019 are un buchet proaspăt și energic de pară și măr verde.

     

    GUST: Previzibil și stabil mulțumită aromelor simple de fructe citrice, note subtile de fructe verzi și puțină mineralitate.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Recomandăm acest vin alături de meniuri chinezesti, carne albă, pește, fructe de mare, paste și brânzeturi.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 7°C.

     

  • Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13% Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2018

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI - OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: CRAMPOȘIE SELECȚIONATĂ        

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ALB SEC. Vinurile produse pe domeniul Știrbey din Drăgășani au tradiție de peste 120 de ani, însă perioada comunistă a afectat producția și zeci de ani vinurile Știrbey au fost date uitării. Renașterea numelui Știrbey în lumea vinurilor românești a fost posibilă mulțumită descendentei Prințului Barbu Știrbey - Baroneasa leana Kripp-Costinescu și a soțului acesteia, care au descoperit zona Drăgășani în 1999.

     

    În prezent, Prince Știrbey produce vinuri liniștite și spumante, monosoi și cupaj, din soiuri românești cu origini vechi, dar și din soiuri clasice, cu origini franceze.

     

    Crâmpoșia selecționată este un alt soi românesc cu origini pre-romane, cultivat pe teritoriul dintre Carpați și Dunăre, locuit de strămoșii daci. Pe parcursul a două mii de ani soiul s-a adaptat perfect la solul și clima regiunii Drăgășani, fapt dovedit de strugurii sănătoși din care se obțin vinuri pline de viață, fructate și acide.

     

     

    ASPECT: Galben-pal, limpede.

     

    MIROS: Un vin foarte aromat de fructe de livadă (mere, pere), și note minerale cu note de citrice și fructe exotice.

     

    GUST: Un vin pentru zilele călduroase de vară - răcoritor, fructat, cu aciditate peste medie și alcool bine integrat. Post gust mediu, cu notele minerale.  

     

    ASOCIERE CULINARĂ: O alegere inspirată pentru peparate de pui, ruladă de curcan cu legume la grătar, somon cu sparanghel la grătar (macrou cu sparanghel la cuptor), sau fructe de mare.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

     

Grilă Listă